Contacteer ons
duurzame inzetbaarheid 50-plussers
Duurzame inzetbaarheid als motor van innovatie

Duurzame inzetbaarheid? Innoveren en vernieuwen met inbreng van jong en oud

Oudere werknemers zijn gedemotiveerd, staan niet open voor verandering en zijn niet bereid om zich nog verder te ontwikkelen. Heerst die overtuiging ook bij u in het bedrijf? Vallen ook in uw bedrijf de oudere werknemers meer en meer uit de boot?

Wat betekent duurzame inzetbaarheid concreet binnen uw bedrijf? Kiest u net zoals zovele bedrijven ook eerder voor maatregelen die ouderen de kans geven minder te werken, een stapje terug te doen, …?

In deze blogpost lichten we toe hoe een andere aanpak lonend is voor zowel bedrijf als werknemer.

Oudere werknemers: fossiel of innovatieve troef?

Oudere werknemers hebben vaak twintig jaar of langer werkervaring. Ze hebben al heel wat gezien en meegemaakt, tal van problemen opgelost … Ze hebben meer dan eens gezien wat niet werkt en hebben daar ook lessen uit getrokken. Ze beschikken over een uitgebreid netwerk en een gezonde dosis zelfvertrouwen. Kortom, ze hebben alles in huis om innovatief te zijn in hun werk.

Vele 50- en zelfs 60-plussers zijn bovendien nog altijd ambitieus en zijn ook in staat en bereid om zichzelf verder te ontwikkelen.

Oudere werknemers zijn dus vaak een echte troef voor het bedrijf waar ze werken.

Oudere werknemers: anders intelligent

Het is een feit: mensen evolueren met de leeftijd. We worden beïnvloed door onze omgeving, door onze ervaringen en nog zoveel andere factoren. Dat zorgt ervoor dat we allemaal op onze eigen manier in het leven staan en dat we ons allemaal op een andere manier ontwikkelen.

Om dat te kunnen begrijpen maakten wetenschappers Horn & Cattell al in 1966 een onderscheid tussen Fluid Intelligence en Crystalized Intelligence. De eerste heeft onder andere te maken met geheugencapaciteit; de tweede gaat over de algemene ontwikkeling van een persoon, over woordenschat en strategisch inzicht, het deel waarin ervaringen een grote rol spelen dus.

Met de jaren vermindert de zogenaamde Fluid Intelligence. Leren binnen het klassieke kader zoals we dat kennen, wordt daardoor moeilijker. Tegelijk neemt de Crystallized Intelligence alleen maar toe waardoor het gemakkelijker wordt om verbanden te leggen en ‘het grote plaatje’ te zien. Daardoor leren oudere werknemers beter aan de hand van praktische voorbeelden, zaken die ze kennen vanuit hun werk of ervaring.

Human Impact: de specialist voor duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers

Door op de juiste manier om te gaan met deze verschillen, kan een bedrijf ervoor zorgen dat ook oudere werknemers zich blijven ontwikkelen. Bovendien voelen ze zich op die manier ook meer betrokken bij het bedrijf, beleven ze meer plezier aan hun werk en zijn ze meer gemotiveerd om innovatief te denken. Zo blijven ook uw oudere werknemers écht duurzaam inzetbaar en een echte meerwaarde voor uw bedrijf!

Wil u graag meer te weten komen hierover? Wil u weten hoe Human Impact ook uw bedrijf kan helpen? Aarzel dan niet om contact op te nemen. We vertellen u graag meer over onze aanpak en passie voor duurzaam inzetbare en gelukkige werknemers.